nedeľa, 3 júla, 2022
spot_img
ÚvodNa zamyslenieOtvorený list generálnej riaditeľke TA3 - PhDr. Martine Kyselovej

Otvorený list generálnej riaditeľke TA3 – PhDr. Martine Kyselovej

Ing. Branislav Čech, Budovateľská 11, 038 52 Sučany, tel.: 0918 689 307, e-mail: cechbranislav@gmail.com

GR. PhDr. Martina Kyselová

Televízia TA3

- Podporte nás -

Gagarinova 12

P.O.BOX 31

820 15 Bratislava 215

Vážená pani generálna riaditeľka PhDr. Martina Kyselová,

Dňa 16.4.2020 som si na vašej webovej stránke prečítal článok: „Vinný, rozhodol senát o prezidentovi Tisovi. Prešlo 73 rokov“,  ktorý bol – bez uvedenia mena autora – zverejnený 15.4.2020 o 9:43 h. tu:  https://www.ta3.com/clanok/1180970/vinny-rozhodol-senat-o-prezidentovi-tisovi-preslo-73-rokov.html

Musím sa priznať, že riadky, ktoré som čítal, by som očakával v komunistickej tlači pred rokom 1989. Kvalita a najmä objektívnosť tohto článku je na veľmi nízkej úrovni – predpokladám, že ho písal človek bez základných znalostí slovenských dejín a najmä bez znalosti odbornej literatúry po roku 1990. Ani samotný fakt, že autor sa pod svoje dielo nepodpísal, na serióznosti a dôveryhodnosti nepridáva.

Verím, že za zverejnenie takéhoto článku by ste sa vy ako generálna riaditeľka Televízie TA3 nikdy nepostavili, a že bol zverejnený bez predchádzajúcej kontroly redakčnej rady a šéfredaktora a teraz v čase „vírusovej krízy“ aj bez konzultácie s odborníkmi z radov historikov. Publikovaním tohto neobjektívneho až manipulatívneho článku utrpela aj vážnosť a objektivita vašej televízie.  Verím, že sa nechcete zaradiť medzi tie médiá, ktoré nám chcú históriu prekrúcať a zjednáte v tejto veci nápravu.

Ide o eminentne historickú tému, ktorá nemôže byť predmetom politických či publicistických špekulácií. Keďže širšia diskusia, ktorú by ste iste privítali v súčasnosti nie je možná, dovoľujem si ako príklad odporučiť nezaujatú diskusiu v zborníku „Pokus politický a osobný profil Jozefa Tisu“ s príhovorom historika PhDr. Dušana Kováča, DrSc.

V prílohe posielam článok, ktorý som napísal k príležitosti pripomenutia 73. výročia justičnej vraždy prvého prezidenta Dr. Jozefa Tisu a je uverejnený tu: https://www.zsi.sk/18-april-cierny-den-v-ociach-slovenskeho-naroda/

V článku aj s prílohami z roku 1966 je dokázané, aj slovami samotného obžalobcu JUDr. Antona Rašlu (citovaného i vo vašom článku), že proces bol neobjektívny, manipulovaný, a že v podstate išlo o politický proces. Rašla tu priznal podstatu retribučného súdnictva i zaujatosť Národného súdu, ktorý Jozefa Tisu na smrť odsúdil. Napriek tomu, že tieto informácie sú verejne známe a ľahko dostupné  – dokonca si ich prečítate aj na wikipedii – váš článok prezentuje Dr. Jozefa Tisu a proces s ním v rozpore s týmito skutočnosťami.

Verím, že môj otvorený list neostane bez odpovede a zachováte sa tak, aby sme si vás mohli naďalej vážiť a sledovať ako jednu z mála televízií, ktorá si ešte zachovala – alebo sa pokúša zachovať si – objektivitu.

Branislav Čech – člen historického odboru Matice slovenskej a člen združení slovenskej inteligencie KORENE

Martin 17.4.2020

spomínaný článok uverejnený na TA3

Prílohy:

1. článok 18. apríl – čierny deň v očiach slovenského národa

2. príhovor historika PhDr. Dušana Kováča k zborníku Pokus politický a osobný profil Jozefa Tisu

image_printTlačiť článok

PRIDAJTE SVOJ KOMENTÁR